Klipp ur Svenska Dagbladet 12 mars 2007

 Aktivitet stoppar demens  

Bengt Lindberg leder Bellmanskören, som till största delen består av äldre män, glada amatörer som med sin sång kan minska risken att drabbas av demens.

Högt uppe på Kungsholmens gymnasium ljuder Bellmans sång nummer 14 ur 30 strupar. Klockan är strax efter sju på kvällen när Bellmanskören noga följer 77-­årige dirigenten Bengt Lindbergs instruktioner och de tar i så att det hörs ut i korridorerna.
De flesta av de skönsjungande männen har nått mogen ålder men en gång i veckan samlas de här. För 70-årige Sverker Ek är det ingen tvekan om att man mår bättre när man håller intellekt och kropp i rörelse.
– Jag är med här av den enkla anledningen att jag är lättöver­talad men det här är ett bra sätt att både hålla igång och ha roligt, säger han.

I salen på Kungsholmens gymnasium konstaterar Bengt Lindberg att det är en precis lagom ­rörig kväll. För att vara glada amatörer – skratten är nästan lika många som omtagningarna här i kväll – är de riktigt proffsiga.
De dagar som Sverker Ek känner sig trött brukar han ändå åka till mötet med kören. När han går hem är det desto mer uppiggad:
– Det är endorfinerna som kommer igång. Efter en kväll här med grabbarna är man på topp igen.

Josef el Mahdi
08-13 55 28, josef.el.mahdi@svd.se
Mikael Bondesson
08-13 57 36, mikael.bondesson@svd.se